Er bestaat een misvatting dat bouwdrogers minder efficiënt werken bij lagere temperaturen. Hoewel het waar is dat bouwdrogers optimaal presteren in warmere omgevingen, functioneren onze bouwdrogers ook efficiënt bij lagere temperaturen dankzij de ingebouwde ontdooithermostaat.
De bouwdroger werkt vanaf 0 graden. Bij temperaturen lager dan 6° C is het absoluut noodzakelijk om bij te verwarmen. Maar wat als de temperatuur tussen 7° en 16° ligt? De bouwdroger functioneert, maar in cycli. Hij zuigt de vochtige lucht aan en doet deze bevriezen op de koude lamellen. De ontdooithermostaat smelt vervolgens het gevormde ijs dat als water wordt afgegeven.
Wanneer de temperatuur boven de 16° stijgt, laat de bouwdroger de vochtige lucht condenseren op de gekoelde lamellen, wat resulteert in een continue afgifte van condenswater. In de Benelux halen we buiten de zomermaanden zelden gemiddelde temperaturen boven de 16°. Daarom is verwarming essentieel om het maximale uit uw bouwdroger te halen.
Hoewel bouwdrogers efficiënt kunnen functioneren bij lagere temperaturen, kan het toevoegen van verwarming het droogproces versnellen. Warme lucht kan meer vocht bevatten, wat betekent dat de bouwdroger meer water kan onttrekken. Het combineren van een bouwdroger met een elektrische kachel kan een effectieve manier zijn om dit te bereiken. Als er weinig stroom beschikbaar is, kan een warmeluchtblazer met een thermostaat op ontgeurde petroleum ook een goede optie zijn.
Voor situaties met extreem lage temperaturen, zoals in koelruimtes of op scheepswerven, kan een adsorptiedroger een betere oplossing zijn dan een standaard bouwdroger. Een adsorptiedroger is speciaal ontwikkeld om optimaal te presteren bij lage en zelfs extreem lage temperaturen, tot wel 15° C onder nul. Let op: deze droger is geen bouwdroger en is minder geschikt voor gebruik in de bouw, maar is uitermate geschikt voor specifieke omstandigheden zoals het regelen van luchtvochtigheid in koelruimtes of het drogen van producten.
Kortom, hoewel verwarming niet altijd een absolute noodzaak is voor de werking van een bouwdroger, kan het aanzienlijk bijdragen aan de efficiëntie van het droogproces. Of je nu kiest voor mazout, elektriciteit, of zelfs een adsorptiedroger, het belangrijkste is om een oplossing te vinden die het beste past bij je specifieke situatie.
Welke verwarming u wilt gebruiken hangt van een paar factoren af. In hoofdlijn zijn er 3 manieren om te verwarmen: op gas, mazout of elektriciteit.
De gasverwarmer laten we links liggen daar je bij het verbranden van 1L gas terug 0,8L vocht de lucht inblaast. Niet het effect dat we beogen!
Bij de mazoutkachels hebben we 2 soorten: Verwarmers met een directe verbranding en verwarmers met een indirecte verbranding. Beide hebben een thermostaat waarmee je heel wat brandstof bespaart. Bij de directe verbranding is enige ventilatie aan te raden om CO vergiftiging te voorkomen.
Tenslotte hebben we de properste verwarming, de elektrische. Hiervan hebben we meerdere types: DFE25 en DFE65. De DFE25 heeft als voordeel dat het werkt op 230V maar hij produceert slechts 3Kw aan warmte. De DFE65 werkt op 380V, 32A en produceert op vol vermogen 12Kw. Interessant aan deze verwarming is dat je hem op 4 standen kan inschakelen om het energieverbruik in te perken.
In combinatie met de juiste droger en een ventilator is uw bouwproject in een mum van tijd droog!
De nieuwste producten in ons gamma of ons laatste project, ontvang het allemaal in je mailbox. Schrijf je hier in!
Contacteer ons vrijblijvend voor gratis advies op maat.
Contacteer ons