Tijdens de renovatie van een woning doorloopt u verschillende fasen. Na de ruwbouwfase, en de plaatsing van sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit, volgt de afwerking van uw woning: de chape- en pleisterwerken. Tijdens deze laatste stap gebruikt u bouwmaterialen, zoals stucwerk en zandcementvloer of chape, die met water worden vermengd.
Bijgevolg krijgt u mogelijk te maken met bouwvocht. De muren en vloeren zijn lange tijd nat en dit zorgt voor muffe geurtjes, kromgetrokken vloeren en schimmelvorming op het pleisterwerk. Erger nog, u kan nog niet starten met schilder- of behangwerken en dus moet u uw bouwplanning volledig opschuiven, wat dan weer voor extra kosten zorgt. Hoe kan u snel en op een veilige manier uw pleisterwerk en chape drogen én de chape droogtijd onder controle houden?
U kan uw beton gelukkig sneller laten drogen door het plaatsen van een bouwdroger of ontvochtiger. Wanneer de vloeren en muren nog te nat zijn, kan u met het plaatsen van een bouwdroger het proces van het drogen van uw chape en pleisterwerk versnellen. Met een bouwdroger kan u beton tot zelfs vier keer sneller laten drogen. In geen tijd kan u starten met uw binnenhuisinrichting.
“Kan ik mijn verwarming niet gewoon gebruiken voor het drogen van pleisterwerk en mijn dekvloer?”, vraagt u zich misschien af. Dit wordt afgeraden, aangezien te fel en ongelijkmatig opwarmen voor barsten zorgt. Bovendien heeft deze methode een bijzonder hoog energieverbruik. Zeker niet doen dus!
In de eerste plaats is het noodzakelijk dat het gebouw winddicht is zodat de binnenlucht zich niet kan mengen met de buitenlucht. Daarnaast moet de ruimte volledig vorstvrij zijn.
Een bouwdroger haalt het vocht uit de lucht door condensvorming en brengt de luchtvochtigheid zo op 40% waardoor de chape droogtijd van uw bouwproject tot 4 keer sneller gaat. Wanneer het gebouw niet winddicht is komt er steeds vochtige buitenlucht van 60 à 80% binnen. Zodoende krijgen de drogers de lucht niet onder controle en werkt het proces niet.
“De bouwdroger werkt vanaf 2°. MAAR uw bouwmateriaal heeft onder de 5° geen verdamping. Vanaf 12° geeft uw materiaal aan een goed tempo zijn vocht af. De bouwdroger staat onder de 5° dus voor niets te draaien. Wanneer het bouwmateriaal geen vocht af geeft kan hij er ook niets uithalen. In de winterperiode is het dus belangrijk gepaste verwarming bij te huren.
Op dat moment zijn de meest waterhoudende werken achter de rug. Er zijn steeds uitzonderingen, er kunnen gebouwen zijn waar men niet kan starten met bepleistering omdat de muren ongelooflijk vochtig staan. Hierdoor start men best onmiddellijk met bouwdroging, rekening houdend met de droogtijd van chape.
Na het aanbrengen van het pleisterwerk moet u 24 uur wachten om een bouwdroger te plaatsen. Na de chape werken is dat 7 dagen. Na deze periodes kan er met een condensdroger zonder enig probleem gestart worden met bouwdroging. Een bouwdroger voorkomt ook schimmelvorming op de bezetting. Is de tijd tussen de bezetting en de chape langer dan 14 dagen? Dan raden wij aan om 24u na de bezetting te starten en niet te wachten tot na de chape.
De voornaamste reden om te kiezen voor een bepaalde bouwdroger is de oppervlakte van de ruimte. De populaire bouwdroger, de Dryfast DF400, is ideaal voor ruimten tot ongeveer 400 m³. Gaat het om een appartement tot 100 m2? Dan is een bouwdroging pakket met een bouwdroger, adsorptiedroger en ventilator een voordelige keuze.
Ligt de nadruk vooral op een grote bouwdroger? Dan bent u met de Dryfast DF800 het best. Deze bouwdroger heeft 25% meer capaciteit dan zijn voorganger. De radiaalventilator kan tot 150 liter in 24 uur opnemen, wat een hoge ontvochtigingscapaciteit is.
Heeft u te maken met waterschade op een bouwwerf? Dan bent u goed met de Dryfast DF400. Na een brand in een ruimte waarbij ook bluswerkzaamheden te pas kwamen, raden we u de Dryfast TTR250 aan. Deze krachtige adsorptiedroger is perfect voor het drogen en conserveren van kwetsbare elektronische apparatuur. Hiermee voorkomt u zoutzuurvorming. Voor moeilijk te bereiken ruimten is de Dryfast TTR250 ideaal dankzij de luchttransportslangen. Hierdoor kan u makkelijk drogen in bijvoorbeeld kruipruimten. Voor ruimten met een zeer lage luchtvochtigheid, zoals koelcellen en vriesruimtes, is de Trotec TTR500D de juiste bouwdroger.
De Dryfast DF400 heeft als voornaamste voordeel dat de ontvochtiger meteen inzetbaar is.
Door zijn stevige omkasting en industriële techniek is de adsorptiedroger TTR 1500 het meest geschikt voor de levensmiddelenindustrie of farmaceutische sector. Voor nog extremere toepassingen zoals bijvoorbeeld offshore bent u beter af met de Trotec TTR 2800.
Voor de meeste mensen is het huren van een bouwdroger de beste keuze. Wist u dat de levering via Building Dryer na drie weken huur gratis is? U krijgt de vierde week huur zelfs gratis. De voornaamste reden voor een bouwdroger kopen, is het regelmatig gebruik van een onvochtiger door bijvoorbeeld werfleiders. Bij Building Dryer doet zowel aan bouwdroger verhuur als verkoop.
De droogtijd van chape met een ontvochtiger duurt zo’n twee à drie weken. Dit is wel afhankelijk van de omstandigheden, meer bepaald het pleisterwerk en de temperatuur van het
gebouw. In optimale omstandigheden bedraagt dit zo’n 2 centimeter pleister en een temperatuur van 20 graden.
De onderkant van de bouwdroger zuigt met een turbine vochtige lucht op. Het vocht passeert vervolgens via de verdamper. De luchttemperatuur wordt in de verdamper verlaagd tot het dauwpunt waardoor het vocht in de lucht condenseert. Het overige water loopt van de verdamper naar beneden en wordt afgevoerd langs de afvoerslang.
De werking van een bouwdroger kenmerkt zich voornamelijk door de ontvochtigde lucht die vervolgens de condensor passeert. In de condensor wordt de lucht weer opgewarmd en verlaat de ontvochtiger of bouwdroger. De droge warme lucht met een vochtigheid van 40% vermengt zich terug met de vochtige lucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid langzaam naar beneden gaat.
Doordat de lucht droog is kunnen vloeren, wanden en plafonds hun vocht aan de ruimte tot 4 keer sneller afstaan waardoor deze ook weer tot 4 keer sneller zullen drogen. Als u overweegt om een dergelijk apparaat aan te schaffen, is het essentieel om u goed te informeren over bouwdrogers kopen.
Doordat de luchtvochtigheid niet onder de 40% gebracht wordt is dit 100% veilig voor uw bouwmaterialen. Het bouwmateriaal geeft nog altijd op natuurlijke wijze zijn vocht af aan de lucht. Het is dus een fabeltje dat dit schadelijk zou kunnen zijn. Vroeger droogde men met een warmtekanon. Wanneer u iets opwarmt, heeft u kans op scheuren door te hoge temperatuurverschillen.
U weet inmiddels waarom een bouwdroger voor u de perfecte oplossing is, of u wil huren of kopen, en welke bouwdroger ideaal voor u is. Nu nog één aanvragen, en dat doet u best via Building Dryer. Zowel voor particulieren, als professionals en verzekeringen zijn wij actief. Een voedingswinkel of petrochemiebedrijf? Ook voor tal van verschillende branches kan u bij ons terecht.
Al onze bouwdrogers werken volgens het condensatieprincipe. Hierdoor bent u er zeker van dat uw pleisterwerk geen schade oploopt.
Wij verhuren trouwens niet enkel de bouwdroger. Wij berekenen de nodige toestellen vooraf correct. Een vochtmeter huren is dus niet meer nodig, wij voorzien alle nodige materialen. Dit is namelijk zeer belangrijk. Wanneer dit niet goed gebeurt, zal het droogproces niet goed werken. Gevolg: een langere droogperiode met op het einde van de rit alleen meer kosten.
Daarnaast is de levering en plaatsing door een bouwdroog-expert in de prijs inbegrepen. Hierbij voorzien wij professionele verlengsnoeren met aangegoten stekkers en afwateringskuipen met waterafvoerdarm. Bij plaatsing doen we een indicatieve vochtmeting. Zo heeft u reeds een idee hoe lang de droging gaat duren. De bouwdrogers huurt u steeds voor onbepaalde tijd. Is uw bouwproject droog dan meldt u ze af. We doen steeds bij ophaling nog eens een indicatieve meting (zelf een vochtmeter huren is dus niet nodig). Zo bent u zeker dat het effectief droog is. Bij ophaling krijgt u een factuur die u via de bank kan overschrijven.
Alles goed geregeld, duidelijk, professioneel en makkelijk. Transparante communicatie, duidelijke prijzen, vakkundige hulp. Wij zorgen voor een zorgeloze afwerking van uw verbouwingen. Overtuigd? Neem snel contact op met onze specialisten.